En historie om en tusen år gammel såpe fra Aleppo

Det ligger meg på hjertet å fortelle en historie, som dukker opp hver gang jeg ser og hører om Aleppo.
I Aleppo fantes det nemlig flere såpefabrikker hvor det arbeidet såpemestre som laget en såpe på tradisjonelt vis etter en over tusen år gammel oppskrift, bevart og videreført uforandret siden den første kjente håndsåpen i verden. Såpen er naturlig og ren, med svært få ingredienser (se nederst). Den er mild og kan brukes over hele kroppen, også i hodebunnen, og er spesielt gunstig for mennesker med psoriasis eller andre hudproblemer. Den tradisjonelle Aleppo såpen ble laget i den eldste såpefabrikken i byen Aleppo i Syria, der den ble varmet og forsåpet i store kar før den ble helt på bakken og delt i stykker og stemplet, for deretter å legges til tørk i 7 måneder.
Høsten 2015, da bombingen av Aleppo var i full gang lurte jeg på hvordan det gikk med såpefabrikken. Stor var overraskelsen da jeg den 5. november 2015 så familien Sabri, som har drevet såpefabrikk i Aleppo i generasjon etter generasjon, viste seg på Norsk TV og fortalte at de hadde flyktet og kommet seg til Søgne i Norge, og her hadde de oppdaget at en helsekostforretning solgte såpen de selv hadde laget. Sønnen i familien fortalte dette med et blikk jeg ikke kan glemme, det var både håp og sorg i øynenehans. Han fortalte at såpefabrikken deres var bombet til ruiner og gått tapt, men nå lurte de på om de kanskje kunne klare å sette i gang produksjonen igjen her i Norge?
Jeg tok kontakt med distributøren av Alepposåpene som selges her i Norge, Générale De Cosmétique, som har sitt hovedkontor i Frankrike, og fikk vite at de har reddet ut alle arbeiderne fra den gamle fabrikken og er i ferd med å bygge en ny fabrikk i Belgia. Men jeg tenkte, blir såpen den samme som før, når klima, temperatur og alt er annerledes? Bygningene med sine store hvelv som såpen ble laget i, var jo omtrent like gamle som såpeoppskriften selv…
Historien om Alepposåpen satt seg fast i hjertet mitt. Det kjennes som det blør litt hver gang jeg hører om og ser hva som har skjedd med Aleppo og menneskene som fortsatt prøver å leve der. Jeg har kjøpt opp en hel haug med Alepposåper som jeg har gitt bort og solgt til mange som alle er overrasket over hvor god den føles. Og jeg kan ikke la vær å undres – vil det noen gang være mulig å starte opp igjen såpefarbrikker i Aleppo?
Her er innholdsfortegnelsen til Alepposåpen: SODIUM OLIVATE (såpifisert olivenolje), SODIUM LAURATE (sodium salt av fettsyre), AQUA (vann), GLYCERIN (en sukkeralkohol), OLEA EUROPAEA OIL (Europeisk oliven olje), LAURUS NOBILIS OIL (Laurbærolje), SODIUM HYDROXYDE (caustisk soda).
Jeg håper at gjennom å dele denne historien fikk Aleppo og det som skjer der enda et levende ansikt.

12 tanker om “En historie om en tusen år gammel såpe fra Aleppo”

  1. Takk Anja 🙂 Ja det er en rørende historie synes jeg også… Og enig i at såpen er deilig, jeg vet at mange har glede av den og derfor håper jeg den kan fortsette å bli produsert på samme måte som gjennom de siste tusen år, selv om det ikke kan skje i Aleppo som har vært tradisjonen.

 1. Hei Tonje og Anja:)
  Jeg kan gledelig fortelle dere om at Alepposåpe fremdeles blir produsert i Syria. Vi har et annet merke enn nevnt i artikkelen, som heter Le Sultan D`Alep. Denne produsenten flyttet sin produksjon i 2012 ut fra Aleppo-provinsen, og til en by et stykke utenfor, som heter Lataki. Her opprettholdes tradisjonene med produksjonen. Her har de tilgang på samme gode råvarer, de har det samme klimaet som de alltid har hatt, og de samme arbeiderne kan forsørge seg selv og familiene sine. Flott at du er bevisst på dette. Nettopp dette synes vi er viktig og flott å kunne bidra med.

  Våre såper inneholder fra 20% Laurbæroljeandel og helt opp til 40% Laurbæoljeandel. Du som kjenner godt til Alepposåper, vet helt sikkert at jo høyere Laurbæroljeandel, dess mer effektiv vil såpen være på problemhud. Laurbærolje er jo som kjent 8-10 ganger dyrere enn olivenolje, derfor produseres det mange Alepposåper med mye lavere prosent, da produksjonen blir rimeligere (og fortjenesten høyere)! Kunnskap og informasjon er viktig, derfor har vi studier på våre såper, samt informativt brosjyremateriell. Ta gjerne kontakt med oss om dere har noen spørsmål!

  Med vennlig hilsen
  Terrigeno AS
  Tlf 69 25 60 40

  1. Hei Mette i Terrigeno AS
   Takk for at du forteller om dette, jeg har forstått at det er mange såpefabrikker i Syria, og er veldig glad for å få vite at det fortsatt produseres såper på tradisjonelle, opprinnelige måter i Syria. Så takk skal du ha og send en varm hilsen fra Norge når dere har kontakt med såpemestrene i Lataki, og fortell dem gjerne at det er mange som tenker på dem og har stor glede av disse såpene og det unike arbeidet de gjør.
   Med vennlig hilsen
   Tonje Nove

  2. Jeg kan bekefte at det foregår en tragedie uten like i Aleppo og Syria. Jeg kjenner godt til Alepposåpeindustrien og bl.a. Génerale de Cosmétique. Siste nevnte har, som de fleste i Aleppoby, mistet all infrastuktur i den voldsomme krigen. De som klarte å rømme fra bombingen reiste til utlandet mens noen andre valgte å flytte til rolige områder nær Tyrkia og Libanon for å fortsette produksjon av bl.a såper.
   For hver alepposåpe fra Gen de Cos som kommer til butikkhyller i Europa, ligger det en monumental innsats bak. Først er det veldig få såpemestere som lager fortsatt ekte såper i syria. Ekte såper fra Aleppo har en ideel andel av laurbærolje på ca 15%, grunnet den eldgammel metoden som brukes for å beregne mengder av ingredienser som blandes i fatene og spesielt fordi den senere oljereaksjonen under kokingen har to ulike temperaturer for disse oljene. For mye av laurbærolje ville endt opp i risikabelt forbrenning. Men takket være ekstrem sterke forettningsbånn i bransjen har man opprettholdt en livsviktig handelskanal. Når varene er bestilt og klarer den lange omvei til en havn, må det mye fantasi til for å overføre betalinger i et land, i krig, hvor infrastruktur har kollapset, hvor bankene er bombet, hvor internasjonale observatører monitorerer paralelle pengebevegelser mm… når sendingen fra Syria endelig får et hull i militærtrafikken med kurs for Europa, må den metikuløst klareres og sjekkes ved ankomst før den fortsetter sin reise videre til b.la Norge.

  1. Hei Solveig
   Takk for hyggelig kommentar. Det gleder meg å lese at historien varmet, selv om den også er trist. Jeg håper du får tak i en ekte Alepposåpe og kjenner hvor god den er; og at du sender en god take til de som har laget den hver gang du bruker den!
   Med venlig hilsen Tonje

 2. Flott artikkel og fantastisk historie. Det er dessverre mange såpefabrikker måtte å slutte i jobb pga krigen 😦
  Tusen takk for at du deler noe av byen min Aleppo ❤

  1. Kjære Moaz, takk for din kommentar. Det som har skjedd og skjer i Aleppo har jeg ikke ord for. Jeg ønsker så inderlig at byen og såpefabrikkene en dag om ikke lenge kan bli bygget opp igjen, selv om de aldri mer kan bli de samme. Og at de værste sårene får lov å gro, over tid.
   – Tonje

 3. Jeg kan bekefte at det foregår en tragedie uten like i Aleppo og Syria. Jeg kjenner godt til Alepposåpeindustrien og bl.a. Génerale de Cosmétique. Siste nevnte har, som de fleste i Aleppoby, mistet all infrastuktur i den voldsomme krigen. De som klarte å rømme fra bombingen reiste til utlandet mens noen andre valgte å flytte til rolige områder nær Tyrkia og Libanon for å fortsette produksjon av bl.a såper.
  For hver alepposåpe fra Gen de Cos som kommer til butikkhyller i Europa, ligger det en monumental innsats bak. Først er det veldig få såpemestere som lager fortsatt ekte såper i syria. Ekte såper fra Aleppo har en ideel andel av laurbærolje på ca 15%, grunnet den eldgamle metoden som brukes for å beregne mengder av ingredienser som blandes i fatene og spesielt fordi den senere oljereaksjonen under kokingen har to ulike temperaturer for disse oljene. For mye av laurbærolje ville endt opp i risikabel forbrenning. Men takket være ekstremt sterke foretningsbånd i bransjen har man opprettholdt en livsviktig handelskanal. Når varene er bestilt og klarer den lange omvei til en havn, må det mye fantasi til for å overføre betalinger i et land, i krig, hvor infrastruktur har kollapset, hvor bankene er bombet, hvor internasjonale observatører monitorerer paralelle pengebevegelser mm… når sendingen fra Syria endelig får et hull i militærtrafikken med kurs for Europa, må den metikuløst klareres og sjekkes ved ankomst før den fortsetter sin reise videre til b.la Norge.

  1. Kjære William Brito
   Takk for din opplysende kommentar vedrørende Alepposåpen. Det understreker enda mer verdien av hver såpe som vi i Norge og andre land får gleden av å holde i hendene og vaske oss med. Det gir ærbødighet å vite mer om hva som ligger bak hvert såpestykke. Jeg hører bare lovord om denne såpen og kan bare gjenta at jeg håper virkelig forholdene i Aleppo og Syria stabiliserer seg og at såpeproduksjonen kan ta seg opp igjen i sitt hjemland til glede for alle som lager dem og de som ønsker å bruke den.
   Med vennlig hilsen
   Tonje

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s