Tegneprosessen

Her kan du se eksempler på tegneprosessen fra begynnelse til ferdig tegning.

Jeg bruker store tegneark av syrefritt tykt papir som utgangspunkt, disse er på 100×72 cm. som jeg deler opp i to, fire eller åtte. Det gir større tegninger enn standardmålene på ark fra tegneblokk. Fargeblyantene jeg bruker er lysekte og beholder fargen på tross av sollys og aldring. I tillegg brukes utstyr som tegnebord, lysbord, linjal, blyanstspisser, skarp kniv, viskelær, liten pensel, akrylmaling, fixativ, printerblekk og papir til printer m.m. Alt sammen må være av topp kvalitet, og kunstmateriell er dyrt. All tegning gjøres for hånd, jeg tar ingen snarveier ved bruk av dataprogrammer. Dette er grunnlaget!

At tegnepapiret er syrefritt betyr at det holder seg hvitt uten å gulne, og bør rammes inn syrefritt for at syre i evt. passepartout og bakplate ikke skal trenge inn i tegningen og gulne denne.

Noe av tegneutstyret.
Noe av tegneutstyret, her vises fargede ark, noe jeg ikke bruker like ofte. De krever en helt annen måte å tenke og arbeide på!
Portrett, glatthåret fox terrier. Fargeblyant 25x36 cm.
Portrett, glatthåret fox terrier. Fargeblyant 25×36 cm.

Jeg begynner sjelden med øynene, men i denne tegningen gjorde jeg det. For å skape liv i brunfargen trengs mange farger i kombinasjon, og jeg begynner alltid med de lyseste. Legger ved et par detaljutsnitt til sist så den som vil kan ta en nærmere titt på strekarbeidet og teksturen i arket. I denne tegningen er det benyttet 10 forskjellige farger fra strågul og oransje til grå og bruntoner og til sist indigo og sort.

Tegneprosessen steg 1.

For å skape liv i brunfargen trengs mange farger i kombinasjon, og jeg begynner med de lyseste.

Tegneprosessen steg 2.

Mørkere og mørkere brunfarger legges på, og de lysere under skimtes igjennom og skaper dybde og fargespill i det endelige resultatet. Noen ganger er det nødvendig å bruke oransj eller rød, for å skape det rette spillet i det som ser ut som brunt. Det går ikke å legge lys oppå mørkt, så gjør jeg en feil ved å legge på for mye mørkt for tidlig, er det bare å begynne på ny tegning.

dsc07599-2

Forskjellige valører av grå benyttes også, her rundt snute i tillegg til  å indikere hvit pels.

dsc07601-2

Her kan man så vidt begynne å skimte hvordan flere farger skaper liv og spill i det brune.

Portrett, glatthåret fox terrier. Fargeblyant 25x36 cm.
Portrett, glatthåret fox terrier. Fargeblyant 25×36 cm.

Det ferdige resultatet denne gang. Highlight i øyne og noen ganger snute kan understrekes med en dasj hvit akrylmaling. Til slutt sprayes hele tegningen med fixativ, for å bevare fargene så de ikke sklir ut om man kommer borti med hånden. Jeg sprayer som oftest i flere omganger, fixativet er overtegnbart. Etter spraying kan jeg også bruke viskelær uten at alle fargene blander seg for å korrigere her og der om det trengs.

dsc07606-4

dsc07606-5

%d bloggere liker dette: