Pilegrimsvandring hest, etappe 6: Skåden gård – Berget i Fåvang

14 juni 2012

Dagens etappe starter fra Skåden gård i Øyer og går via Pilegrims-loftet Borkerud (ca. 9 km.) til Berget i Fåvang, totalt ca. 27 km.

Spiser en deilig frokost inne i hovedhuset på Skåden. Utrolig hvor godt det er med mat når man vandrer langt. Dagen starter bra og jeg er ved godt mot. Kroppen verker fortsatt, men føles litt bedre. Det var nok lurt å ta en kortere etappe i går og to smertestillende / betenn-elsesdempende ved sengetid.

Øyer, sørover
Øyer, sørover. Bak åsen ligger Skåden gård.

På vei til Pilegrimsloftet Borkerud er det nødvendig å ta den øvre stien til høyre ved Kløv / Kråbøl, pga ufremkommelighet med hest. Det er i underkant av en km. før stiene møtes igjen. Når man kommer ut på riksveg 358 og et stykke frem er det skiltet til Pilegrimsloftet Borkerud og greit å finne fram.

Borkerud brukes som et retreat og hvilested på fellesvandringene, det er en badekulp 5 min. unna og overnatting i stabbur, langloft og en gammel tømmerlåve. Virkelig et nydelig gårdstun og en sjarmerende plass.

DSC01863red
Pilegrimsloftet Borkerud.
DSC01862
Tunet på Pilegrimsloftet Borkerud med Alv Lillelien som ønsker velkommen.

Jeg har på forhånd snakket med verten, Alv Lillelien, som sier han håper vi tar oss tid til å stikke innom. Når vi kommer opp på tunet har han satt fram en bøtte med vann til hesten og Frøya får lov å hvile og gresse i løpestreng på tunet, mens jeg blir invitert inn på nybakt brød.

DSC01864
Frøya i løpestreng på Pilegrimsloftet Borkerud.

Inne på kjøkkenet lukter det usedvanlig godt og brødet smaker fantastisk. Pålegget er salt pølse og ost og smør og hjemmelaget syltetøy, og jeg får servert kaffe. Jeg er overveldet over hvordan alt smaker så himmelsk på denne vandringen. Koselig å sitte der og prate med vertinna og datteren deres som var på besøk fra Florida med sine to små døtre. Jeg blir på Borkerud i bortimot 3 timer!? før jeg kommer meg av gårde igjen. Alv ringer for meg og sjekker hvordan det er med fe-ristene langs baksidevegen oppover Gudbrandsdalen, og jeg får vite at det er tilstøtende grinder ved alle fe-ristene. Takk til vertskapet for en usedvanlig hyggelig gjestfrihet og velkomst og nydelig ferskt brød.

Inne på kjøkkenet til Pilegrimsloftet Borkerud
Inne på kjøkkenet til Pilegrimsloftet Borkerud

Etter Borkerud bærer det videre mot Berget i Fåvang. Når landskapet åpner seg stopper Frøya for å se. Hun står og ser lenge, før hun er klar for å gå videre igjen.

DSC01865red
Frøya ser ut over Losna mot nord.

DSC01867

Etter Tande, ved Kleva, rir vi ned til venstre og ut på veien mot Glomstad gård istedet for å følge stien, pga. uframkommelighet med hest. Her er noen klyveled bl.a. Noe av leden er endret og kartet er feil enkelte steder, noe som gjør veien lenger i dag.

DSC01869red
På vei langs Losna

Her bærer det ned langs noen jorder, og det er glatt i gresset. Jeg fasineres av disse gamle skifetakene som finnes oppover i Gudbrandsdalen og blir nødt til å ta noen bilder av dem.

DSC01870

DSC01872
Jeg fasineres av skifertakene
DSC01876red
Rolla bru.

Vi passerer Rolla bru langs den gamle Kongsvegen. På begge sider her er det bratt lende og jeg ble advart om at det kanskje var vanskelig framkommelighet med hest, men jeg opplevde det som ganske greit.

DSC01879red
Et gammelt bilvrak langs leden, inne på en skogssti.
DSC01880red
Berget.

Vi var nede på E6 et par-tre km. i løpet av denne etappen, men i etterkant er jeg ikke helt sikker på hvor dette var, da det ble noe improvisering i dag fordi leden var endret og kartet dermed feil.

Framme på Berget sent om kvelden blir vi tatt imot av to pensjonerte damer, vertinnen Sofie og hennes veninne, naboen. Frøya får stå bak i hagen ved en liten fiskedam om natten (innover til høyre i bildet). Hun har begynt å få noen kuler i salleiet, og jeg masserer og smører henne inn med liniment som jeg har tatt med og bruker resten av flasken.

DSC01881
Frøya bak trærne og stabburet på Berget.

Vertinnen Sofie forteller at mannen nettopp er innlagt på sykehus. Han har laget en vidunderlig opplevelseshage med stier, skulpturer og benker omgitt av blomster og gress hele veien rundt knausen de bor på. Naboen som er på besøk ber meg komme innom henne neste dag når jeg rir forbi. Hun forteller at det er den store gården jeg kommer til å passere og jeg lover å stikke innom.

Berget i Fåvang ligger et sted midt mellom Presttangen og Tvåjord syd for Fåvang sentrum. Det er pr. i dag 2015 dessverre opphørt som overnattingssted for pilegrimer.

Refleksjoner for dagen: Gud velsigne de mennesker som stopper opp og uoppfordret kommer etter meg med noe jeg har mistet, eller for å geleide meg ad den riktige vei når jeg rir feil. Hva er det som gjør at de hjelper? Ser de at jeg er pilegrim, merker de at jeg rir feil vei? Kjære dere, tusen takk. Dere har satt spor i takknemligheten.

_______________________________________________________________

Snarvei til neste etappe: Etappe 7, Fåvang – Gildesvollen i Ringebu.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: