Pilegrimsvandring hest, etappe 12: Otta – Jørundgard – Dovreskogen

20 juni 2012

Dagens etappe starter fra Otta Turistsenter og går via Jørundgard Middelaldersenter til Dovreskogen og Volla camping, ca. 25 km.

Svein har gått istykker både skoene og føttene og får skyss til Sel, mens jeg rir leden som følger baksidevegen langs Lågen. Han tar med all bagasjen og jeg og Frøya får en deilig og lett etappe uten bagasje. Hun er bra i ryggen og muggen i kodeleddene er borte. (Det var dagens reklame for Nylanders hästkrem).

Baksidevegen mot Sel.
Baksidevegen mot Sel.

Å ri dette stykket langs baksidevegen var som å ri gjennom dødens dal, folketomt og ikke et menneske å se. Bygninger lå øde og forlatt, shabby, rustent og falleferdig. Men gresset var grønt og elven rant stadig fornyet. En merkelig atmosfære å bevege seg igjennom.

Baksidevegen mot Sel.
Baksidevegen mot Sel.
Langs baksidevegen mot Sel.
Langs baksidevegen mot Sel.
Langs baksidevegen mot Sel.
Langs baksidevegen mot Sel.

Stor er kontrasten ved å komme fram til Jørundgard, selv om det her også er helt folketomt og øde. Hvor er alle menneskene? Og dyrene? Her kunne jeg sittet og skrevet en novelle om verden etter svartedauen, eller en atom-katastrofe, eller noe annet som har utryddet størstedelen av menneskeheten – men latt natur og bygninger være urørt. Ikke helt atmosfæren av en spøkelsesby, man ventet hvert øyeblikk å se noen komme. Men det kom ingen…

Jørundgard Middelaldersenter.
Jørundgard Middelaldersenter.

Her er gapestokk, stavkirke, smie og innhegninger for dyr – men ikke en sjel å se. Reinsdyrskinnene henger ute til lufting, og gresset er nylig slått…

Jørundgard.
Jørundgard.
Jørundgard.
Jørundgard.
DSC01966red
Smia på Jørundgard i Sel.
DSC01957red
Jørundgard i Sel.
DSC01958red
Frøya på Jørundgard i Sel.
Jørundgard i Sel.
Jørundgard i Sel.
Frøya på Jørundgard i Sel.
Frøya på Jørundgard i Sel.
Jørundgard.
Jørundgard.
Jørundgard i Sel.
Jørundgard i Sel.

Her kunne jeg tilbragt mange dager! Latt Frøya få hvile og gresse i innhegningene. Jeg prøvde å få fatt i eieren, men uten hell. Fikk til slutt greie på at han hadde hatt hjerneslag og var syk. Stedet var til salgs ble jeg fortalt, for 4 komma noe millioner, men det var ingen kjøpere. Et fantastisk sted, jeg fikk nesten vann i munnen. Ja det er «bare» kulisser altså, etter innspillingen av Kristin Lavransdatter, men hvilket potensiale…!

På Sel møttes vi på bensinstasjonen, Svein fikk nye sko tilkjørt og drømte om nye føtter. Jeg tror han snakket om føtter stort sett resten av turen. Kanskje han hadde mareritt om føtter også, men det sa han ikke. Jeg lærte veldig mye om forskjellige typer gnagsår de neste milene uten selv å ha noen. Han skulle fått diplom i utholdenhet, for han fant en måte å fortsette å gå selv med store åpne gnagsår. Han rev av 20 cm. med sportstape og klistret over hælen så ingen ting gnisset borti. Så var det på med sokker og sko og videre bar det…

Fra Sel fortsetter pilegrimsleden langs vestsiden av Losna, men 3-4 km. nord for Sel er det en lang, bratt trapp ned til togskinnene, og her er det umulig å komme fram med hest. Det er bare en mulighet: E6. Jeg fulgte en liten lokal vei (Strand) den første kilometeren fra Sel, men deretter bar det ut på E6 hvor jeg gikk av og leide Frøya. Hun trasket med senket hode, overlot ansvaret til meg. På denne strekningen ble hun herdet i forhold til tungtrafikk. Dette er en av de strekningene jeg hadde grudd meg til. Bratt fjellvegg på høyre hånd og tung trafikk tett på til venstre. Lastebiler, trailere – fem trailere etter hverandre, en bil, tre trailere til… Ja, du vet – Europavei 6. Utrolig hvor bra det gikk.

Oppe ved Rostbakken stoppet en dame bilen sin på E6, kom ut og lurte på hvor vi skulle. «Nidaros» svarte jeg, og da tipset hun meg om pilegrimsleden som går parallelt med E6 langs en skogsbilvei på andre siden av veien oppe i skogen. Ta mot Rosten, inn under togbrua og man finner leden lenger opp. Takk kjære dame som bryr deg om andre.

Krysser E6 på Dovreskogen.
Krysser E6 på Dovreskogen.

Når leden så krysser E6 lenger opp er man framme på Dovreskogen og så godt som framme på Vollheim camping. Her ventet masse middag og grillpølser, egen innhegning til Frøya og lamaer utenfor kjøkkenvinduet. Jeg fikk bruk for det medbrakte tauet, gjerdet var for lavt men ved å surre tauet rundt gjerdestolpene ble det høyt nok.

DSC01973red
Utenfor kjøkkenvinduet på Vollheim camping, Dovreskogen.
DSC01971 (3)
Frøya på Vollheim camping.

Jeg gjør noen triks med Frøya, for å tøye og myke henne opp litt, og innehaveren av campingen ser det og blir imponert. Han savner å ha hest igjen og spør om jeg ikke vil bytte den i et par lamaer…?

Jeg tror jeg beholder min gode kloke hest…

DSC01961 (5)
Min gode kloke hest (bildet er tatt på Jørundgard).

Refleksjon for dagen: Som pilegrim blir man av og til båret fram. Men man møter motstand også, som en test – på ens utholdenhet. VIL du virkelig dette? MENER du virkelig dette? HVEM er du, og HVA er du?

________________________________________________________

Snarvei til neste etappe: Etappe 13, Dovreskogen – Budsjord.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: