Oppakning og fordeling av vekt

Hvor mye vekt kan en hest bære: Det er forskjell på dødvekt (oppakning) og levende vekt (rytter). Det sliter mer på hestens krefter å bære dødvekt som ikke kan følge hestens bevegelse og balanse. En erfaren rytter er også lettere å bære enn en uerfaren med et urolig sete og dårlig balanse. Å være godt trent og i god form er også naturligvis viktig.

Tommelfingerregelen sier at en hest kan bære 20% av sin egen vekt, men med en erfaren rytter og hest kan den bære opp til 30%. Når det gjelder ren dødvekt (f.eks. kløv) må du halvvere vekten som hesten kan bære, i forhold til om det var rytter.

Om terrenget er ulendt og med mye stigning, må du redusere vekten som hesten kan bære, ytterligere.

En annen måte å beregne hvor mye vekt en hest kan bære, er å måle diameteren på beinpipene på frambeina. Jo kraftigere beinpiper, dess mer vekt tåler hesten. En spinkel hest på 1.65 vil derfor kunne tåle  mindre enn en kraftig bygget hest på 1.45.

Hvis man følger 20% regelen, vil regnestykket kunne se ut som følger:

Om hesten veier 550 kg, rytteren 70 kg og sal med stigbøyler etc veier 10 kg, kan du ha en oppakning på max 30 kg.

Om hesten veier 500 kg, rytteren 80 kg og sal med stigbøyler etc veier 13 kg, kan du ha en oppakning på max 7 kg.

Om man skal ri i mange timer, og i ulendt terreng med mye stigning og klatring, kan du ikke følge 20% regelen lenger men må kanskje redusere vekten på oppakningen til det halve!  Og belage deg på å gå til fots og leie hesten deler av veien.

Det er viktig å holde god margin og heller holde seg godt under maximum vekt enn å slite ut hesten og få en dårlig turopplevelse.

Riktig fordeling og balansering av vekten har også stor betydning, samt utforming og tilpasning av utstyret. Gode glidelåser, rikelig med festeanordninger og kvalitet på spenner og reimer er viktig. F.eks at saltaskene kan strammes inn for å sitte tett og balansert inntil hesten, og ikke slaske og slenge rundt.

Hva slags saltasker / vesker? Det finnes mange forskjellig kvaliteter og materialer på saltasker, i forskjellig design avhengig av hva slags sal man har. Min sal var en Akademsik / D&P Renaissance sal (du ser den på bildene), og hverken saltasker beregnet på western eller Engelsk sal passet helt. Jeg valgte en Stow-away pommel saltaske beregnet for Engelsk sal til å ha foran, og en Trailmax original saddlebag system for westernsal / stocksal til å ha bak. Det fungerte best på min sal i forhold til innfestingen. Saltaskene ble begge kjøpt fra Equinor. Ingen av saltaskene var vanntette, men hvordan jeg løste dette finner du mer om lenger ned.

I tillegg til disse hadde jeg en magetaske med alt av personlige ting som lommebok, mobiltelefon og kamera, samt det som var hyppigst i bruk og måtte være lett tilgjengelig som plaster, førstehjelpspakke, Leatherman multitool, håndrens, armrefleks, notatbok, kulepenn, fyrstikkeske, leppepomade etc.

Kartet hadde jeg alltid tilgjengelig i en egen kartmappe med snor på skrå rundt halsen / skulderen.

Hvordan holde regnet ute: Invester i gode saltasker. Ikke alle er vanntette, og selv om de selges som vanntette, vil det i skikkelig regnvær kunne bli vått allikevel. Derfor er min erfaring at egne klær og andre ting som jeg vil holde tørt, gjerne kan legges i små gjennomsiktige plastposer, som f.eks. brødposer eller fryseposer. Legg trusene i en, sokkene i en annen osv, da er det lett å se hva som er inni og kjenne dem igjen. Klem luften helt ut og tvinn deretter resten av posen hardt og rull den sammen, så luften holdes ute. Legg så alle disse inn i vanlige plastposer etterpå, og klem så luften ut av denne også, på samme måte, og putt dem ned i saltaskene. Saltasken jeg kjøpte hadde en indre polstring som var uttagbar, jeg la hele denne polstringen også inni en plastpose, før jeg fylte tingene mine nedi.

Til slutt kan du legge regntøyet ditt over, og spenne det fast med reimer. Men når det så begynner å regne, og du trenger regntøyet, oppdager du hvor fint det er med søppelsekker. Ha med deg et par, de veier og fyller lite, så det er en god investering. Klipp dem opp på ene siden og i bunnen for å gjøre dem større (velg en type som er enkel å klippe opp, og som er av myk plast, ikke de som er brettet i bunnen og som krasler) og legg dem rundt saltaskene under festereimer og fest om nødvendig hjørner og løse ender med snorer (se pakkeliste hest).

Som pilegrim til hest lærer man å verdsette plastposer, når regnværet setter inn!!

Fordeling av vekt: Bestem deg for at f.eks. hesteutstyret er i venstre saltaske og ditt eget tøy i den høyre, men pass på  at saltaskene på hver side er akkurat like tunge! Ellers vil de hele tiden skli over mot den siden som er tyngst. (Det skal ikke mange gram til før du merker at det skjer!) Det drar igjen med seg salen, og du ender opp med å sitte skjevt og stadig måtte trå ned i stigbøylen for å rette på salen. Det er slitsomt både for deg og hesten når dere skal vandre mange mil. Så oppdager du at du stadig sklir mot den ene siden, stopp heller opp og omfordel, da får du mer glede av de neste milene.

Unngå for mye vekt på toppen, dersom du har en salveske midt oppå. Er denne tung har den lett for å gjøre oppakningen ustabil, og øke sjansen for at du sklir mer over mot en side.

Bruk stropper for å stramme alle saltasker, spesielt den på toppen. Ha det tyngste neders i sideveskene, og det letteste øverst. Øvelse og erfarig gjør mester – man blir ganske god på oppakning etter hvert!

Reservesnorer, polstring og erstatningskroker: Sørg for ekstra snorer og kroker, i tilfelle noe ryker. Sørg også for at ikke noe på saltaskene sliter mot pelsen, som f.eks. kroker og spenner, og ha evt. med deg et ekstra håndkle el.l. som du kan legge imellom. Jeg brukte et superabsorberende hundehåndkle som jeg plasserte under spennene til toppvesken, da denne var til å ta av og på med spenner. Disse spennene stakk litt ned og det ble nødvendig å polstre. Den ene spennen knakk, og jeg fikk behov for å sette på en liten krok i stedet, festet med noe av snoren jeg hadde med. Reservedelene kom til nytte! Med litt improvisering klarer man å reparere når det trengs, dersom man har med seg litt snor og noen ekstra reimer og spenner.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: