9 april

I dag er en spesiell dag i min familie. Ikke bare fordi Norge ble okkupert for 80 år siden på akkurat denne dagen, men også fordi min bestefar hadde bursdag og fylte 30 år den 9. april 1940. Min mormor sto ute på verandaen i annen etasje av Villa Sole på Jar da de tyske flyene kom inn over Oslofjorden. Hun ropte «nå kommer Tyskerne!» men min bestefar trodde henne ikke først (hvem kunne tro noe sånt?) Min mor var 4,5 år og husker det godt. Etter hvert hørte også min bestefar flyene og kom ut for å se. Og så sto de der, ute på verandaen på hans 30 års dag, og så de tyske krigsflyene komme inn over Oslofjorden. Lavt flygende, med svastikaer på sidene. Og siden den dagen kunne de aldri flagge på hans fødselsdag igjen.

Mine besteforeldre var aktive i Milorg D13, på hver sine måter, under hele krigen. Det står litt om dem i «Bærum og krigen» av Trygve Christensen, men mange av historiene jeg er vokst opp med er nok gått i graven med dem.

Arne Reneflot med datter og hunden Sonja ca. 1938

Bildet er av min bestefar med min mor og hunden Sonja, en idyllisk dag et par år før krigen.

I dag står vi overfor en helt annen «okkupasjon». En økonomisk overmakt har sugerør inn i den Norske statskassen og er klar for å saksøke Norge om de ikke får det som de vil. Hvem skal stå imot denne gangen?

Det finnes noen, man kan lese seg opp på hva som skjer her: #Motvind   #StoppACER  #Myter i norsk politikk – energi, klima m.m.

Så kan man undres – hvem viser seg å bli helten denne gangen? Det får kanskje ikke min generasjon oppleve, men jeg tror nok jeg vet det

~ * ~


Vil du vite mer?

Truende tone fra Tysklands ambassadør etter vindkraft-nei på Andøya

Denne e-posten viser hvordan Tysklands ambassadør ville påvirke regjeringens vindkraft-nei

Vedrørende den tyske ambassadens innblanding i Andmyran-saken

Kraftig motstand mot vindkraft i Tyskland

EUs sugerør i oljepengene

#Stopp ACER

#Motvind

Og alt skjer til en stor del med den Norske regjeringens velsignelse denne gangen:

Regjeringas Tyskland-strategi 2019

Tysk selskap største eier av norske småkraftverk

Stopp salget av norsk vannkraft til utlandet

Tysk selskap får sertifikatmillioner etter småkraftkjøp – Norsk småkraft forsvinner fra norske hender.

Trenger jeg å fortsette…?


Av Tonje Nové, foto: Privat

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s