Pilegrimsvandring hest, etappe 1: Hamar – Veldre

9 juni 2012

Dagens vandring starter fra Domkirkeodden på Hamar og går til konfirmantsalen i Veldre, ca. 19 km.

006 (2)
Klargjøring før start, Domkirkeodden Hamar.
008 (2)
Oppstart Domkirkeodden 9 juni 2012.

Kl. 13.30. Vi starter fra Domkirkeodden på Hamar i lett regnskur, midt under Middelalderfestivalen med masse mennesker og tilskuere.

Oppstart Domkirkeodden 9 juni 2012.

Området er sperret av, vi forsøker å ri strandlinjen men den er også sperret, så vi blir nødt til å følge leden gjennom parken. Jeg får noen mistroiske blikk sendt etter meg, det er sikkert hatten – den er ikke spesielt middelaldersk. Men jeg gjør ikke noe forsøk på å være i middelalderen. Jeg er bare en pilegrim med Stetson…!

Domkirkeodden Hamar 9 juni 2012. Foto: Anja Sønsteby
Domkirkeodden Hamar 9 juni 2012. Foto: Anja Sønsteby

Det er stemningsfullt å ri gjennom Hedmarksmuseet. Mye fine gamle hus og laftebygninger.  På vei til Jernbanemuseet passerer man Martodden, det gamle retterstedet.  Litt guffent å tenke på hva som foregikk der. Inne i skogen opp mot Furuberget, etter Prestrud, mister Frøya en boot. Men jeg merker det og får satt den på igjen. Fikk sannsynligvis ikke satt den ordentlig på ved start. På vei ned fra Furuberget, i en bratt nedoverbakke mens jeg går og leier Frøya, sklir sal med oppakning til siden uten at jeg ser det og havner nesten under hesten. Må ta av alt og rearrangere. Tror det kan komme av at jeg brukte noe insektspray i dagene før vi dro som jeg hadde blandet noe showshine (?!) i,  som gjorde at pelsen ble veldig glatt, samtidig med at vekten ikke var helt jevnt fordelt.  Begynnerfeil – my mistake!

Jeg rir feil vei (opp til høyre mot Heimdal isteden for til venstre mot Skarderud) når vi kommer ut av skogen og ned på veien pga. dårlig merking, og kaster bort nesten en time, men tar det med knusende ro. Jeg er på vei! Skydekket letter og solen titter frem.

Pilegrimsvandring, 1te etappe, pause v/ Furnes kirke Rigsaker.
Pilegrimsvandring, 1te etappe, pause v/ Furnes kirke Rigsaker.

Kl. 16.55 første pause ved Furnes kirke. Jeg finner vann i springen på kirkegården, og Frøya får vann fra en plastpose. Vi møter mange som spør hvor vi skal. Når jeg svarer «Nidaros», begynner praten. Vi får lykkeønskninger og Frøya er et blikkfang som får mye positiv oppmerksomhet.

På vei mot Hulvegen, gammel middelaldervei i Ringsaker
På vei mot Hulvegen, gammel middelaldervei ved Jevanol i Ringsaker

Vi passerer hulvegen ved Jevanol, gammel middelaldervei skapt av hest og ryttere som over lang tids bruk har gravd seg ned i bakken. Et sus fra fortiden strømmer inn i øyeblikket, her hvor jeg går. En spesiell følelse.

Ca. kl. 19 på vei inn i Brumunddal snakket jeg med en bonde hvor jeg stopper for å la Frøya gresse inntil veien, han forteller om andre pilegrimer han har snakket med, bl.a. en franskmann i våres som hadde frøset sånn på hendene. Mange er nok ikke klar over utfordringene her i Nord, St. Olavsveien er noe ganske annet enn pilegrimsveien til Santiago de Compostela, og ikke like godt tilrettelagt.

Ca. kl. 20 var jeg ved Shell i Brumunddal og ga Frøya vann fra plastpose igjen, og fylte min egen vannflaske.

Ca. kl. 21.30 fremme ved konfirmantsalen i Veldre. Har ringt i forkant så de vet at vi kommer. Blir vel mottatt og får tatt meg en DUSJ! Frøya får vann, en neve kraftfor og litt knust saltstein som jeg har tatt med. Hun ser ut til å roe seg og får gå i løpestreng mellom trærne og beite om natten. Det er opphold og fint vær.

DSC01826red
Gressplenen ved konfirmantsalen i Veldre
Konfirmantsalen i Veldre
Konfirmantsalen i Veldre

Refleksjoner for dagen: Det er først på sengekanten at inntrykkene begynner å synke inn, det har vært nesten uvirkelig å bevege seg gjennom landskapet og se hvordan det forandrer seg. Jeg er ikke langt hjemmefra, allikevel er jeg i en helt annen verden, langt, langt borte fra alt som er dagligdags.

Konfirmantsalen i Veldre - her er det klart for prinsessen på erten
Konfirmantsalen i Veldre – her er det klart for prinsessen på erten

_______________________________________________________________

Snarvei til neste etappe: Etappe 2, Veldre – Moelv.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: