Å arbeide med hest er karakterbyggende

Hesten er et «kaos-dyr», som med sine rundt 5-600 kg. er et tvers igjennom ærlig, frihetselskende vesen som umiddelbart speiler enhver ubalanse, mangel eller underbevisst blokkering i et menneske.  Munkene i Pyreneene i tidligere tider holdt hester og arbeidet med dem som en del av sin utviklingsvei og karakterbygging. Det er ytterst krevende å la en hest være ens læremester, da det å hele tiden se inn i seg selv og tørre å se egne tilkortkommenheter, for å finne svar og løsninger,  er noe av det tyngste man kan drive med. Alternativet, som er ganske utbredt, er å ty til tvang og vold for å kue hesten til å adlyde. Det sørgelige med det er at tvangen ingen ende vil ta, fordi du mister tilliten og vennskapet og tvinges til stadig å øke graden av tvang. Du mister vennskapet og det er ikke det de fleste drømmer om. Det finnes ingen snarveier. Veien du går sammen med hesten er målet i seg selv. Det krever selverkjennelse, fantasi og masse, masse utholdenhet.

I denne forbindele fant jeg i sin tid fram til 12 punkter eller leksjoner, som man som hestemenneske kan lære av hesten, og som vil være karakterbyggende og i tillegg ha betydning også for mellom-menneskelige relasjoner og i livet generelt. Disse egenskapene kan selvfølgelig læres på andre måter enn i arbeid med hester, og egentlig noe vi mennesker opprinnelig er født med, men som vi opp gjennom livet kan miste kontakt til og glemme. De 12 leksjonene finner du gjengitt lenger ned.

De er pekepinner mot et universelt «naturspråk», det ærlige språket som kroppen formidler. Kroppen lyver aldri. Å bli bevisst dette språket som alle mennesker og dyr vil sanse og forstå, handler om å VÆRE det man sier, og SI det man ER. Det handler om å være ærlig om FØLELSER. Det innebærer å kunne LYTTE. Såvel innover i seg selv som til ytre omgivelser, andre mennesker, – og hesten. Det innebærer å gjennomskue forestillinger og roller vi har tatt på oss, det at vi søker å leve opp til andres forventninger, det innebærer å overvinne frykten og ubehaget ved å erkjenne og se dette, det handler om å være ÆRLIG. Så enkelt, men akk så vanskelig!
Det kan være en lang og vond prosess, strabasiøs og alt annet enn idyllisk, men den bringer deg til større klarhet, og økt indre styrke. Det vil få betydning for alle områder av livet, f.eks. når det gjelder å ta avgjørelser. Hele livet igjennom og flere ganger om dagen står vi foran avgjørelser, store og små. Og disse avgjørelsene vil styre livet ditt i den ene eller den andre retningen. Hvor bevisst ønsker du å være om de valgene du tar?

Hesten lyver aldri og du kan aldri lyve for en hest. En hest er alltid ærlig, liksom kroppsspråket ditt alltid er ærlig. Du kan nok lyve for deg selv og andre mennesker, men ikke for en hest. Den hører ikke hva du sier eller tror du tenker, den leser følelsene dine gjennom kroppspråket ditt. Det er nettop det som er så genialt, og derfor den kan være din læremester. Det den forteller om deg er alltid sant. Det kan du stole fullt og helt på. Kroppsspråket er universelt. Alle dyr leser det når de ser på deg. Barn også. Og andre mennesker, mer eller mindre ubevisst. Jobber du med mennesker som f.eks. psykisk syke, psykisk utviklingshemmede, med eldre, med barn eller dyr, vil du helt sikkert ha glede av dette. Du vil merke at du lettere inngir tillit. Når du hviler i deg selv vil andre merke det og føle seg trygge. Hest eller menneske. Kommunikasjon vil flyte bedre. Det vil føles trygt, rolig og behagelig. Ønsker du å kjenne dette språket, og la det naturlige lede deg gjennom livet, ja, så gå ut til hesten og se hva som skjer. Jeg ønsker deg av hele mitt hjerte, lykke til…

Leksjonene er som følger:
1. Kontrollere følelser – kjenn etter om du klarer å beholde roen innvendig uansett hva, og ikke la noe opprive deg (distansere deg fra det isteden). Har du lett for å la deg rive med følelsesmessig, kan dette være en stor utfordring. Hesten vil fortelle deg det umiddelbart ved å utfordre deg direkte. Den trenger å se om du er stabil innvendig og om den kan stole på deg som leder, eller om den selv er nødt til å ta ledelsen. (Det er ikke noe i veien for at dere kan bytte på denne rollen, om dere har et godt vennskap med tillit og respekt i bunnen).
2. Bevisst kroppsspråk – alle bevegelser betyr noe (utfordringen er å bli bevisst på hva du gjør). Mange ubetenksomme bevegelser er som usammenhengende, bablende setninger uten innhold. Hesten vil etter hvert gi opp å prøve å forstå deg, og heller overse deg, fordi du er uforståelig. Virrende bevegelser uten mening blir som støy for hesten. Den vil «lukke ørene» overfor deg, og du har mistet det aller viktigste – muligheten for kommunikasjon.
3. Være konsekvent – la samme regel gjelde hver gang, og sørg for likhet i tanke (intensjon), ord (lyd) og handling (det gjør deg lettere å forstå, og styrker forutsigbarheten).
4. Være forutsigbar – la det være en tydelig og forståelig grunn for dine reaksjoner. Vær rettferdig. (Uforutsigbarhet / urettferdighet skaper usikkerhet og spenninger, og spenninger gir dårlig konsentrasjon = du mister kommunikasjonen.)
5. Skape tillit – gjør deg fortjent til tillit! Uten tillit finnes ikke grunnlag for samarbeid. (Konsekvens, forutsigbarhet og tillit henger nøye sammen).
6. Myndighet – karakterstyrke kommer innenfra – rolig selvtillit er grunnlaget – vennlig autoritet inngir tillit og trygghet. (Ønsker du å være en god leder, så sørg for at du ikke er den selvutnevnte leder, som regjerer med makt og tvang, men isteden den som blir valgt p.g.a dine gode egenskaper, fordi du er til å stole på og hesten føler seg trygg på deg).
7. Belønning – pass på å rose og belønne når noe er ønsket, godt og riktig.
8. Timing – belønn på riktig tidspunkt, og slutt mens leken er god (vær fornøyd når noe gir resutater, ikke terp videre for å få enda bedre resultater hvis noe ble utført bra!) Hvis noe går galt, korriger der og da, og bli så ferdig med det (langsinthet gjør ingen godt og er som dødelig gift for god kommunikasjon).
9. Nullstill deg – står du fast i et problem? STOPP og ta ett skritt tilbake! (nullstill deg og begynn på nytt som om ingenting har hendt, med blanke, hvite ark.)
10. God tid – tenk at du har all verdens tid, og du vil kunne se resultater med det samme. Forvent resultater på 5 minutter, og du vil bruke hele dagen (eller måneder)! Dårlig tid og anstrengthet er som malurt i kunstens beger. Lek er bedre enn høye ambisjoner!
11. Respekt – Respekter din egen og andres integritet og du vil selv bli møtt med respekt (finn først ut hvem du har foran deg, og bygg videre på det. Ikke anta noe som helst – dumt å belære en kokk om hvordan man skal koke poteter, eller hva? Det kan tenkes at man møter en hest som er «høyere utviklet» enn en selv. Hesten kan kreve mer av deg karaktermessig, som menneske, enn du er klar over. Ydmykhet er her på sin plass).
12. Rekkefølgen: Exercise – Diciplin – Affection – Start med å slippe ut «some steam» – dvs., la hesten få brukt noe av sin fysiske energi først, før du ber om disiplin (begynner å trene). Deretter kan du vise følelser / kjærlighet (klappe, stryke og fortelle hesten hvor fin den er..). Starter du med Affection (dulling og dill), undergraver du din egen integritet og vil lett få en hest som isteden mister respekten for deg. Begynner du med Disiplin, vil hesten ha for mye oppbygd fysisk energi og den vil ha vanskelig for å konsentrere seg, og du vil trenge mye lenger tid for å oppnå det du ber den om å gjøre (den vil uansett måtte bruke opp noe av sin fysiske energi, og du vil lett få kamp – der hesten vil bruke sin fysiske energi på deg). I en fysisk kamp mot hesten har du ikke en sjanse, og meningen er at dere skal bli gode venner, ikke konkurrenter. Så vær en smart og trygg leder med integritet og gi hesten mulighet for å løpe, bukke, springe – før du krever lydighet og konsentrasjon! M.a.o., ta aldri en hest rett ut på banen etter 14 timer i en stallboks og forvent at den gjør alt du ber om – alt DU i så fall ber om da er en naturkatastrofe!

Det siste punktet kan like gjerne være det første, og dermed er sirkelen sluttet. Du kan nå lese det hele igjen og lage en spiral av dine oppdagelser.

Hesten viser deg om du mestrer disse egenskapene eller ikke. Forlater du hesten med en god følelse i magen, kan du som regel regne med at alt er i orden og at det du har gjort, er konstruktivt. Fortsett da med det! Hvis du derimot har en klump i magen, en følelse av dårlig samvittighet eller at noe ikke er helt som det skal være (om enn aldri så svakt), kan du regne med at noe kan gjøres bedre. Ta en kikk på de 12 leksjonene og se om du kan kjenne igjen en eller flere av dem. Er det noe du mestrer, så bygg videre på det (pass på at du belønner deg selv også)! Gjenkjenner du noe du har problemer med? Ved å være bevisst på dette neste gang du møter hesten, kan du bestemme deg for å LA VÆRE med det du gjorde feil, FØR du går inn til hesten! Og vær sikker på dette: Hesten vil fortelle deg når knuten din er oppløst, økten vil forløpe myk og uanstrengt. Begge tjener på det og du vil merke at du forlater hesten din med en GOD følelse.

Publisert (første gang i 2005) med forbehold om endring av punktene, i antall eller innhold, da livet ikke er statisk men en dynamisk prosess, og da jeg selv inderlig håper at også jeg er i utvikling…

Copyright Tonje Nové (Sønsteby)

~*~

Har du synspunkter eller spørsmål? Du er velkommen til å legge igjen en kommentar  nedenfor.

8 tanker om “Å arbeide med hest er karakterbyggende”

  1. Veldig godt beskrevet. JA slik er det!
    Takk for dine skriverier! Jeg verdsetter følge dem og all den flotte livsinnsikt og totale ærlighet som strømmer gjennom ordene.

    1. Takk Trine. Jeg ble helt varm inni meg nå 🙂
      Jeg føler at tiden er inne for ærlighet, verden skriker etter det. And all the whistlblowers show it!
      Og hvis jeg skal bidra, hva er vel mer naturlig enn å begynne med meg selv…?

  2. Så flott skrevet og tenkt, særlig det med å la hesten løpe og leke fra seg før man begynner å kreve noe av den. Vi leker mye med våre islandshester, synger for dem også for å roe dem ned. Og vi får masse igjen.
    Nå har to av dem funnet ut at det er morsomt å finne igjen mobiltelefoner som folk vi treffer i skogen har mistet. Til nå har de funnet 7. Den morsomste var en som lå langt unna og det var bare hoppa som kunne høre den ringe langt oppe i skogen , så hun satte av gårde med min venninne på ryggen og stoppet rett ved mobilen.
    Det er jo såå gøy med hest at jeg aldr kan slutte sevom jeg har rideforbud pga ryggen nå.

    1. Takk for deling av en morsom historie! Det med mobilen var originalt, en sånn hest er kjekt å ha! Du kan begynne å kreve finnerlønn! 😀

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: