Alle Tings Balanse i Ubalansen ~ utdrag fra kapittel 14

Ydmykhet… Ydmykhet kan være vanskelig å føle når verden omkring tramper inn over det aller Helligste i blindhet og døvhet og uten bevissthet om annet enn det, som er forgjengelig illusjon og som surrer i hodet akkurat da. Det er rart hvordan man bare ser seg selv til tider – uten en gang å se seg selv. Hvordan enhver går i sin egen verden og ser alt gjennom det filter den danner. Men hva annet kan man, enn å se omverden utfra sitt eget ståsted…? Det er bare så lett å glemme at et ståsted bare er et ståsted, og ikke hele sannheten. Hva er riktig og hva er galt, hva er sannhet…? Engelen ser på duen som sultent sluker hver bit brød så den nesten ikke når å puste. Her lever de som intet har – og de som har alt for mye. Her trasker uteliggeren gatelangs mens direktøren byr en gatepike inn i sin Mercedes. Her lever duer og mennesker av alle slag. Det er så mange detaljer å fordype seg i her at man vel aldri vil kunne nå den endelige sannhet ved å studere dem enkeltvis…

Og slik som virkeligheten er for en – slik er virkeligheten ikke for en annen. Hvis du spør meg om noe og jeg svarer deg, vil svaret være fra meg og ikke fra deg. Hvis jeg forteller hva jeg ser og kanskje til og med gir råd – hvordan kan jeg vite at min opplevelse er riktig for deg? Det som er i balanse i meg, behøver ikke å være i balanse i deg. Og om du ser på meg og oppdager noen egenskaper jeg har, adopterer dem og gjør dem til dine uten også å adoptere alt det andre som utgjør meg, vil det kunne gi ubalanse i deg. Du vil ikke kunne holde på det som ditt, hvis det ikke passer inn som en del av deg, uten også å tilegne deg noe av det som gjør at det er i balanse i meg. Hvis jeg skulle legge en annens særhet til min egen, ville jeg bli altfor sær. Det ville være for mange områder hvor jeg var sær. Det samme hvis jeg var for snill og bløt… Det er viktig at tingene er i balanse, og som oftest hvis vi er sære har det en grunn. Kanskje har vi så store problemer med vår substans, vår ryggrad og vårt sverd, vår evne til å skjelne og sette grenser, at vi tar skade av det hvis vi ikke oppveier for det. Dermed fikserer vi en eller annen selektivitet som blir til særhet og kompenserer med den, inntil videre – til vi oppdager vår egen svakhet og kan styrke den. Inntil da er særheten der av en grunn, en meget god grunn. Og slik er det med alle våre kvaliteter. Så fint tilpasset er hver minste detalj for at vi skal kunne være i en viss form for equilibrium. Vi er sære for å kunne føle en viss trygghet (skjønt tryggheten er illusorisk, men ikke desto mindre…), vi er aggressive for å forsvare vår indre sårbarhet, eller overfladisk vennlige for å oppveie for et indre raseri, osv… Enhver er i sitt uttrykk fordi det er det mest riktige for dem utfra hvor de er. Og samme hvor ubalansert det kan virke for meg, er de jo rent faktisk i balanse i seg. Alle deres symptomer og emosjonelle utbrudd oppstår som et uttrykk for hvem de er og hvor de står – i seg selv og i sitt eget landskap – og peker samtidig som veiskilt i landskapet i hvilken retning de har best av å gå – for å bli og føle seg mere hele. Ethvert vesen er i bunn og grunn perfekt i alt det gjør, i all sin mangelfullhet. Midt i all ubalansen er der en subtil balanse, hvor usynlig den enn kan virke. Alt som fjernes må derfor erstattes…

 

~*~

 

Teksten er et utdrag fra boken …en Port til Salighet, skrevet av Tonje Nové Sønsteby, utgitt på Aurum Forlag i 1998. Boken finnes i restopplag og kan bestilles ved å benytte kontaktformularet på denne websiden.

 

Foto: Cecilie Sønsteby (Copyright), gjengitt med tillatelse.  https://www.flickr.com/photos/nemi1968/

 

 

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s