Det Indre og Ytre Univers ~ utdrag fra kapittel 11

Engelen legger merke til to stemmer som samtaler lavt. Det er vanskelig å høre hva se snakker om, og Engelen spisser ørene. Den kan høre at det er en yngre kvinne og en mann som nok er ganske mye eldre, og det høres ut på latteren som om de koser seg i hverandres selskap. Engelen ser inn i mørket i buskene på den andre siden av plassen som for å se hvem som sitter der, og etter en stund kan den høre hva de sier gjennom rislingen fra fontenen. Samtalen dreier mot noe mer alvorlig, stemmene dempes og latteren forsvinner. Så stiger de igjen, med en annen tone:

– «…for i hver celle i min kropp finnes jeg representert i min helhet, og hva jeg enn gjør, så vil det påvirke hver eneste celle i meg…» Sier mannen. – «Og hva som enn hender med bare én av mine celler, vil påvirke resten av meg som helhet. Vi har et helt samfunn av forskjellig virkende celler i oss, og at de alle fungerer innbyrdes er selvsagt avgjørende for vårt helhetlige velvære.

Organismene våre reagerer på alle ytre omstendigheter. Hver eneste celle reagerer på alt som skjer. Cellene i magesekken skifter farge ved stress og angst, de får sågar hele magen til å trekke seg sammen i visse situasjoner. Alle organene reagerer og forandrer seg under forskjellige former for stimuli, hjertets reaksjon kjenner vi jo alle, men hjertet er ikke alene om å reagere spontant. Alle organene reagerer. Medisinsk vet vi jo hvordan dette skjer ved hjelp av hjernen, nervecellene og deres signalsubstanser og de forskjellige hormonene, det er jo greit. Men så kommer det interessante. Det som endokrinologen og cardiologen ikke samarbeider med dermatologen og nevrologen om, og det disse ikke samarbeider med noen av kirurgene eller psykologene om, og det legevitenskapen ikke samarbeider med geologene, kvantefysikerne, biologene, antropologene, teologene eller filosofene om, og som ville få naturvitenskapens bunnsolide fundament til å smuldre: Alle handlinger vi gjør og tanker vi har, påvirker vårt indre miljø, og da tenker jeg ikke på den psykiske eller psykosomatiske forklaringen på dette, som er vide kjent, men på en annen usynlig sammenheng – som ikke desto mindre er ganske klar om man ser litt etter i de statistiske kurvene. Alt henger sammen. Det er helt utrolig, hvordan alt henger sammen. Det er helt utrolig hvordan detaljene korresponderer, og at denne fullendte sammenheng ikke er akseptert og vide kjent for lenge siden…

Jeg har en utredning om det på kontoret, som du kan få se en dag. Jeg kan bare fortelle deg hovedtrekkene ganske kort nå, men analysen viser klart hvordan vårt indre miljø fungerer helt avhengig av det ytre og hvordan det ytre miljø på liknende måte påvirkes og er avhengig av det indre!

Det viser seg at i samfunn hvor hvert individ blir elsket og akseptert som det det er, opplever ingen individer behovet for eller ønsket om å skade sine omgivelser. Om individer som viser et forstyrrende avvik i forhold til helhetens velbefinnende allikevel skulle dukke opp i et slikt samfunn, kan en tidlig, med hensyn til den avvikendes natur og egenskaper, korrigere denne eller plassere den i en sammenheng, hvor den kan fungere i beskyttede, kontrollerte omgivelser; et sted hvor dens egenskaper kan komme til nytte eller bli levet ut på en slik måte, at dette individ ikke føler sin eksistens truet og samtidig (derfor heller) ikke utgjør en trussel mot sine omgivelser. Den som ikke selv føler seg truet eller på annen måte savner noe for sin eksistens, og som føler seg elsket og akseptert som det den er, vil ikke videreutvikle eller kjenne behovet for eller ønsket om å vende seg om mot noe i sine omgivelser for å skade det. – For den behøver ikke kjempe for sin egen eksistens, når ingen truer den…»

 

~*~

 

Teksten er et utdrag fra boken …en Port til Salighet, skrevet av Tonje Nové Sønsteby, utgitt på Aurum Forlag i 1998. Boken finnes i restopplag og kan bestilles ved å benytte kontaktformularet på denne websiden.

 

Foto: Cecilie Sønsteby (Copyright), gjengitt med tillatelse.  https://www.flickr.com/photos/nemi1968/

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s