To Halve blir ikke En Hel ~ utdrag fra kapittel 4

Har du sett hvordan slyngplanten vokser i jungelen? Liksom den streber mot noe som den ikke kan nå for egen hjelp, således strekker menneskene seg opp langs hverandre for å nå solens lys. De tror ikke de kan nå solen alene, de tror ikke at den finnes i dem selv. De tror bare på den ytre solen, den som de kan se med øynene. Men den ytre solen er bare en manifestasjon av den indre solen som finnes i alt, hvorav alt utspringer. Det finnes så mange soler. Det finnes så mange måter å se på. Ikke bare det synlige er synlig, men det som man til enhver tid tror på, vil være det man ser.

Slyngplanten i jungelen, den tror på solen som den skimter høyt der oppe over trekronene. Selv før den har slikket solens lys med sine egne blader, tror den på solen. Men den tror ikke på sin egen evne til å reise seg for egen stamme for å nå solens lys. Og den kan ikke leve et liv uten å strekke seg mot solen høyt der oppe på himmelen.

Kjenner du den følelsen? Jeg vet at jeg selv en gang, da jeg følte meg halv, ønsket og higet etter å være hel, i meg selv. Og at jeg da hver gang jeg følte meg hel opplevde det som forbigående, fordi jeg lente meg inn i noe annet enn meg selv, i min avhengighet av noe som kunne og ville forsvinne fra meg. I begynnelsen føltes det bare godt å lene seg og hvile. Men etter hvert begynte en angst å sive frem, angsten for å miste det jeg lente meg mot. Det var som om jeg ikke hadde mulighet til å klare meg selv, som om jeg ikke kunne eller orket, som om jeg måtte kompensere for mine egne mangler med noe utenfor meg selv. Så opplevde jeg det uunngåelige at det jeg lente meg mot forsvant – og jeg hadde bare meg selv… Etter hvert orket jeg ikke kjempe mot angsten og avhengigheten lenger, så jeg lot meg være alene. Det var ensomt, men det var enda mer ensomt å være ensom i selskap med noe(n) som jeg mente skulle gjøre meg lykkelig og fri, men som ikke gjorde det…

 

~ * ~

 

Teksten er et utdrag fra boken …en Port til Salighet, skrevet av Tonje Nové Sønsteby, utgitt på Aurum Forlag i 1998. Boken finnes i restopplag og kan bestilles ved å benytte kontaktformularet på denne websiden.

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s